Duurzaam Golfbaan beheer (DGB) begon in 2005 als initiatief van Maarten van Ede (voormalig bestuurslid banen van de NGF) geïnspireerd door het duurzaam beheermodel van een groep Deense greenkeepers. De gedachte was om ook in Nederland duurzaam beheer te introduceren, om het beheer van golfbanen toekomstbestendig te maken. Van 2006 tot en met 2012 is een eerste Nederlands collectief greenkeepers actief geweest met het monitoren van onderhoud van greens volgens de zelf ontwikkelde standaard (protocol). Het project werd ondersteund door de Nederlandse Golf Federatie. De Sports Turf and Research Institute (STRI) voerde jaarlijks een analyse uit van de verzamelde data.

De activiteiten worden gesteund door de firma Barenbrug (groot in gras).Op het openbare deel van de onlangs vernieuwde website http://www.dgbeheer.info staat een aantal lezenswaardige artikelen voor duurzaam beheren en ook de protocollen en beschrijvingen van de meet apparatuur zijn voor iedereen te zien. De methodiek van invoeren van data wordt intussen verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt door toepassing van een invoer-APP. Tevens wordt gewerkt aan een geïntegreerde managementrapportage ten behoeve van baancommissaris en bestuur.

Sinds begin 2014 is een nieuwe groep gestart met het verzamelen van gegevens van hun greens met als doel het beheer te verduurzamen. Een goed inzicht in de activiteiten en gebruikte middelen kan leiden tot duurzame keuzes. Deelnemers beschikken over een eigen pagina die beschermd wordt door een wachtwoord. Vanaf deze pagina krijgt men tevens toegang tot de database. Verder maakt een dashboard dat de informatie ontsluit deel uit van het systeem.